kastanjehekje met eikenhouten kloofpaal

Eikenhouten kloofpalen maken: zo doe je dat

Eikenhouten kloofpalen gebruik ik graag als erafscheiding. Het ziet er natuurlijk uit, en daar houd ik van.

Je ziet de eikenhouten kloofpalen veel op landgoederen, als afbakening van een perceel. Dat ziet er een stuk authentieker uit dan ‘normale’ ronde teerpaaltjes. Ook zie je ze vaak in combinatie met kastanjehekjes.

eikenhouten kloofpalen stap 1

eikenhouten kloofpaal bijlDe levensduur van een kloofpaal

De levensduur van een eikenhouten kloofpaal is zo’n 8 tot 9 jaar. Dit is een beetje afhankelijk of het hout uit de kern van de stam komt of meer uit de zijkant. De kern is harder, waardoor de paal het wel wat langer volhoudt. De zwakke plek is daar waar de paal de grond in gaat. Op die plek rot hij het eerst. Wist je dat zo’n paal wel 40 centimeter de grond in gaat?

eikenhouten kloofpaal maken

Eikenhouten kloofpalen

Zo kloof ik zelf een boomstam

Natuurlijk kun je zulke palen kopen, maar ik kloof ze zelf. Dat vind ik leuk om te doen. Bovendien heb ik hout in het bos, dus dan is het leuk om dat ook te gebruiken.

eikenhouten kloofpalen

Ik neem een verse boomstam van twee meter en sla in het uiteinde een oude bijl. Dan ontstaat er een kloof in de stam. Daar zet ik een wig in. Die sla ik vervolgens naar beneden, zodat de kloof groter wordt en ik verderop nóg een wig kan plaatsen. Dit herhaal ik, totdat de stam helemaal doorkliefd is. Afhankelijk van de dikte van de stam, doe ik dit nog een paar keer om de stam verder op te splitsen.

eikenhouten kloofpalen

Stam met rechte draad

Hoe de stam splijt, is willekeurig. Soms splijt het niet de goede kant op, dan wordt de stam bijvoorbeeld heel dun. Maar heb je een stam met een rechte ‘draad’ (groeilijn), dan gaat het meestal wel goed. Gaat het niet goed, dan gebruik ik het hout als brandhout. De palen die ik uiteindelijk gekloofd heb, impregneer ik niet. Ze gaan puur natuur de grond in!

eikenhouten kloofpalen

eikenhouten kloofpalen

Mensen vragen me weleens wat ik als tuinman in de winter doe. Dit is nou typisch zo’n mooi winterklusje!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*