kippenhok verven moose

Getest: duurzame verf van Moose Färg (op het kippenhok)

Een tijdje geleden kregen we een mailtje: of we misschien een duurzame Zweedse verf wilden testen? Natuurlijk! Het kippenhok van Albert Jan was al een tijdje toe een een nieuwe lik verf, dus dat kwam precies goed uit.

kippenhok voor

Scandinavische verf

Het gaat om Moose Färg, een verfmerk uit Zweden. En als je aan gebouwen in Scandinavië denkt, dan gaan je gedachten snel naar van die typische houten huizen, geverfd in matte verf, in mooie opvallende kleuren. Precies die verf is het! Wat het interessant maakt: het is een ademende verf en vormt geen afdekkende laag, zoals gewone verf. Het gedraagt zich als een buitenbeits, maar dan heel dekkend. Ook is het watergedragen en met water verdunbaar, het zou het 4 tot 5 jaar onderhoudsvrij moeten zijn, en bladdert het niet af. Interessant!

We gingen voor groene en witte verf, omdat het kippenhok al in die kleuren geverfd is. Ook kregen we schuurpapier, een dikke blokkwast en roerhoutjes in het pakket.

schuren kippenhok

Stap 1: opruimen en schuren

De oude verf bladderde wél af, dus dat moesten we eerst flink schuren. Gelukkig konden we met drie mensen aan de slag, en een schuurmachine, dus dat was snel gedaan. Maar niet voordat we eerst alle bloempotten weghaalden, de tabaksplant snoeiden en de vogelhuisjes en insectenhotels van het kippenhok haalden. Vervolgens hebben we het hout even goed geborsteld, om spinnenwebben te verwijderen.

Na het schuren wil je het hout ook borstelen en daarna afnemen met een (natuurlijke!) zeep, zodat er geen stofresten meer over zijn.

aj vloeibaar hout

Stap 2: gaten opvullen

Wij besloten pas te laat (na de eerste laag verf) om de gaten in het hout op te vullen met kneedbaar hout, maar in de ideale situatie doe je dat natuurlijk voordat je verft. Het kippenhok is zo’n 35 jaar oud, en het hout was toen al derde- of zelfs vierdehands. Niet gek dus, dat het op sommige plekken flink beschadigd is. Door kneedbaar hout te gebruiken, vul je de gaten op, maar kun je het ook makkelijker verven. Het resultaat wordt dus beter.

aj moose farg

Stap 3: de eerste laag verf

Tijd om de emmer verf te openen en te roeren. Dit ging heel makkelijk, het kostte niet veel moeite om de verf goed te mengen. En wat meteen opviel toen we de deksel van de emmer haalden: de verf stinkt niet! Geen probleem dus om een dagje door te brengen met deze verf.

De verf is ook erg makkelijk in gebruik: het is makkelijk uit te strijken, maar druipt niet snel. Wel moet je er even rekening mee houden dat de verf redelijk snel (oppervlakkig) droogt, waardoor het er tijdens het verven al snel een beetje vlekkerig uitziet.

Uiteraard verf je op een droge dag, in een droge periode. Bij voorkeur dus niet in de herfst, al zaten wij daar helaas aan vast. Toen we de eerste laag erop hadden zitten, kwam er onverwacht een klein buitje langs. Gelukkig was het daarna weer snel zonnig en warm dus de dag erna konden we verder met de tweede laag.

linda verven

Stap 4: een tweede laag verf

De eerste laag verf dekte al goed, maar een tweede laag maakte het nog net iets strakker.

Ook gingen wij op de tweede dag aan de slag met de witte plank. Die hadden we wel meegenomen in het schuren, maar nog niet in de eerste laag verf. Het kippenhok heeft twee witte planken aan de voorkant, waarvan één zo beschadigd was, dat we die helemaal gaan vervangen. Maar om ook de witte verf te kunnen testen, hebben we de linkerplank wel geverfd.

De witte verf blijft een beetje klonterig ook na meerdere keren roeren en dekt iets minder goed dan de groene. Dat laatste voelt wel logisch voor een witte kleur. Wat we wel meteen merken, is dat de witte verf wel érg felwit is. Na twee lagen en een paar dagen besluiten we om voor een iets minder witte kleur te gaan, we kiezen gebroken wit. Wel gaan we hiervoor weer Moose Färg gebruiken: de verf is al besteld!

aj en linda kippenhok

Ons (voorlopige) oordeel over Moose Färg

De verf van Moose Färg is erg fijn om mee te werken. Het glijdt makkelijk op het hout, maar druipt niet. Ook heeft het geen geur, waardoor je niet met nare verfluchtjes te maken hebt.

Het kippenhok had eerst iets van glans. Deze verf is mat, en dat is wel even wennen. Maar het past goed in de tuin en na een uurtje weet je niet beter! Het is bovendien een leuke manier om een Scandinavisch tintje aan je tuin toe te voegen.

De verf zit er nu een paar weken op, en het ziet er goed uit. Wel zijn we bang dat de regen voor wat vlekken heeft gezorgd, maar dat kunnen we in het voorjaar pas echt goed beoordelen. Ook moeten andere kanten van het kippenhok nog een laag krijgen. Ook kunnen we nog niet beoordelen of de verf echt 4 tot 5 jaar onderhoudsvrij is. Maar voor nu zijn we positief verrast over de verf, en zouden we hem ook zeker aanraden aan anderen.

Disclaimer: we hebben de verf en een paar accessoires gratis gekregen, maar we krijgen niet betaald om hierover te publiceren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*