kerststuk lariks

Groot kerststuk maken #1 – de basis

Wij helpen je in een serie artikelen stap voor stap bij het maken van een kerststuk. We beginnen bij de basis, want daar begin je immers als je een kerststuk maakt. Bij het bakje, de oase, de vorm en het groen. We gebruiken deze materialen.

Allereerst een tip: strip alle takjes onderaan een centimeter of twee met een mesje (naalden erafhalen) en snijd ze schuin af. Op die manier kun je ze gemakkelijker in de oase steken en blijven ze beter zitten.

oase kerststuk

Stap 1: Oase

Leg je oase in een bak met water en laat het vol zuigen. Het stuk moet helemaal donkergroen en zwaar zijn, dan heeft hij het maximale aan water opgenomen.

Snijd de oase op maat van het bakje waar je je stuk op maakt. Als je het steekschuim in je bakje hebt gezet, kun je de hoeken afsnijden (maak er een soort diamantvorm van). Dit zorgt voor een rondere, natuurlijkere vorm die je makkelijker weg kunt werken – anders blijven de hoeken de hele tijd door je groen heen piepen.

takjes kerststukjes

Stap 2: Vorm van het kerststuk bepalen

Als je het vooraanzicht neemt, kies ik voor een driehoek. Eerst bepaal ik de breedte: aan de zijkanten wil ik het stuk even breed hebben. Ik steek een iets langere, puntige tak van een spar links en rechts horizontaal in de oase. Dit is denk ik op dit moment, het verste punt. Je kunt natuurlijk altijd halverwege beslissen dat het toch niet helemaal goed was! Boven die twee takken steek ik (ook horizontaal) een takje van hetzelfde materiaal, dat vijf centimeter korter is.

In het midden van de oase steek ik één taxustak omhoog om de hoogte te bepalen – dit wordt dus het hoogste punt. In veel ‘onnatuurlijke’ kerststukken zou dit de kaars zijn, maar ik houd daar niet zo van.

takjes kerststuk

Stap 3: Takken horizontaal insteken

Vervolgens steek ik enkele takken horizontaal in de oase, tegenover elkaar, links en rechts. Het is heel belangrijk dat je dit horizontaal doet. Je hebt al snel de neiging om de takken schuin in te steken, maar dan krijg je als het ware een krater, in plaats van een ‘plat’ stuk.
Pak nu hele fijne takjes van de taxus (in feite zijtakjes, waar er meerdere op één tak zitten) en steek ze ook horizontaal in, her en der net boven de rand van het bakje.

Stap 4: De rand wegwerken

Terwijl je de fijne taxus-takjes insteekt, kun je ook klimopblad gebruiken om de rand van de pot of het bakje weg te werken. Steek ook deze horizontaal in. Wil het blad niet mooi recht zitten, maar neemt het gekke vormen aan? Neem dan een kaal takje en steek dat onder het blad als steun, dat zie je later niet terug. Ook zou je boven en onder het klimopblad een takje van een taxus of spar kunnen insteken. Als het klimopblad er dan nog tussenuit komt, ziet dat er heel leuk uit. Doe dit altijd horizontaal!

Stap 5: Groot materiaal

In dit kerststuk gebruiken wij een berkenzwam. Heb jij ook een groot materiaal dat je in je stuk wilt verwerken? Plaats het dan tegelijkertijd met het basisgroen; het neemt immers veel ruimte in beslag, en je kunt het goed gebruiken om de rand van het bakje weg te werken.
In de zwam maken wij met een priem een gaatje (gaat heel gemakkelijk). Daarin steken we een takje van de taxus en dat steken we net boven de rand in de oase. Op die manier heb je al een heel stuk weggewerkt.

kerststuk

Stap 6: Ander groen

Gebruik wat van je andere groen om grote delen oase weg te werken. Het gaat om evenwichtigheid, plaats dus niet veel van hetzelfde materiaal op één plek. En houd altijd de lijnen van je stuk (die driehoek) in de gaten. Dit is ook een mooi moment om te bepalen waar je je klimopbloem(en) wilt plaatsen. Let op dat ze niet te lang zijn: ze mogen niet boven het stuk uitsteken. Laat hem op hetzelfde niveau zijn als het groen. Anders trekt hij heel veel aandacht, terwijl je wilt dat hij in het groen versmelt.

Plaats veel verschillende structuren dicht bij elkaar, dat ziet er (gek genoeg) heel natuurlijk uit, maar ook creatief. Het wordt nooit druk, juist omdat het natuurlijk materiaal is en omdat het allemaal groen is.

Deel 2 van het grote kerststuk: kleur toevoegen.

>>> Nog meer inspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*