hangend kerststuk houthok

Inspiratie: een hangend kerststuk voor buiten maken

Vandaag hebben we een leuk inspiratie-artikel voor je! Want dit kerststuk of ‘boeket’ is heel simpel en snel te maken, maar geeft meteen enorm veel kerstsfeer. Het is een mooi alternatief voor een krans op je deur.

Wat je in feite doet: je schikt zorgvuldig verschillende groenblijvende takken, maakt daar een touw of lint aan vast, en je hangt het op.

Welke takken kun je gebruiken?

Je kunt natuurlijk gebruiken wat je wil, en wat je in je tuin hebt. Om het een echt kerstgevoel mee te geven, gebruik je wel den, spar, taxus en hulst (met bessen).

handboeket kerststuk maken

Dit hebben wij gebruikt:

  • Douglas
  • Taxus
  • Een tak van de malus red sentinel, met appeltjes eraan
  • Conifeer
  • Vlinderstruik
  • Hulst: groene en bonte
  • Mahonia
  • Sparrenappels

De vorm van het kerststuk

Als je kijkt naar hoe het hangt, zie je dat de langste takken achterop zitten, en de kleinere, kortere materialen bovenop. Logisch, want anders zie je ze niet. Je pakt dus allereerst de takken die jij als ‘ondergrond’ wil gebruiken. Vervolgens schik je daar de andere takken overheen. Dit kun je gewoon doen terwijl je ze vasthoudt, dat is het makkelijkst. Vervolgens draai je om het uiteinde dat je in je hand hebt wat wikkeldraad, zodat de takken goed aan elkaar vastzitten.

handboeket kerst andere hoek

Daarna kun je de dennenappels of sparrenkegels vastmaken op het ‘boeket’. Daarvoor gebruik je wikkeldraad. Om het geheel kun je nog een mooier touw of lint omheen wikkelen, zodat het er wat sierlijker uitziet.

Tip: verwerk een paar vetbolletjes in dit stuk, dat is leuk voor vogels.

hangend kerststuk houthok2

Hangend kerststuk voor buiten

Dit stukje of boeket hang je ondersteboven aan een haakje. Het staat mooi op een deur, maar ook aan de schutting of aan een balkon. Voor in huis is dit stukje of boeket niet zo geschikt, omdat het snel uitdroogt. De takken zijn immers niet in oase gestoken. Buiten blijft dit zo’n drie weken goed.

Meer kerstinspiratie? Volg onze online workshop kerststukken maken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*