ridderspoor, houttuynia cordata, hortensia, aster horizontalis, esdoornblad, ligusterblad, appelblad

Herfstboeketten maken: zo doe je dat

Je zou haast denken: nu het herfst is, is het voorbij met de boeketten in huis. Niets is minder waar! Er zijn volop mogelijkheden om je huis op te fleuren met een herfstboeket. Je kunt alsnog kleur brengen in huis – maar dan wel herfstkleuren.

Hoe je dat doet? Ga met een schaar in je hand de tuin door! Gebruik meteen je andere hand om afgeknipte takken en bloemen vast te houden. Je kunt alle bloemen en planten gebruiken die je mooi vindt of in je tuin hebt staan. Hieronder geven wij voorbeelden.

Op de coverfoto zie je: ridderspoor, houttuynia cordata, hortensia, aster horizontalis, esdoornblad, ligusterblad, appelblad

viburnum mariesii, annabelle, miscantus, diamantgras, esdoornblad, koninginnekruid (eupatorium) verbena bonariensis
Viburnum mariesii, annabelle, miscantus, diamantgras, esdoornblad, koninginnekruid (eupatorium) verbena bonariensis, salomonszegelblad

Het boeket verzamelen

Begin met de basis: zorg voor een groene ondergrond. Ik pak een takje hulst, struikklimop met de mooi bloemhoofdjes, liguster en appelblad.
Daarna neem ik wat verbloeide hortensia’s met steel en al en pak ik de laatste rozen uit de tuin die nog half in de knop zitten. Deze rozen gaan het toch niet meer halen in de tuin (te koud), maar in huis gaan ze nog wel open – het rood is al een beetje zichtbaar.

japanse esdoorn, hortensia, roos (pussta), diamantgras, sedum
Japanse esdoorn, hortensia, roos (pussta), diamantgras, sedum

Ook pak ik de laatste bloemen van aconitum arendsii en ridderspoor. Die laatste neem ik vooral vanwege de mooie vorm – de bloemen komen niet meer helemaal uit.
Een ander onderdeel van je boeket is herfstblad. Neem bijvoorbeeld een tak met gele en oranje esdoornbladeren en twee of drie bladeren van de gele hosta.

Wat ik zelf altijd mooi vind, is om verschillende pluimen van siergrassen en een stuk of wat pluimen van diamantgras (panicum rehbraun) te gebruiken. Deze zorgen voor hoogte in je boeket.
Als laatste neem ik wat rode bessen van de cotoneaster. Met zijn slappe, doorbuigende takken, hangt dit mooi over de rand van je vaas.

Dit geheel schik je mooi op een vaas waar je gaas in gezet hebt. Voor een gebonden boeket kun je het opbouwen in je hand en dat vastbinden, al is dat wel een stuk lastiger.

basis herfstboeket
Hier staat de vaas (die in huis op een standaard staat) in een emmer

Het herfstboeket schikken in de vaas

Belangrijk is dat je de natuurlijke groei van de planten ook in de vaas aanhoudt. Dus laat de bessen en het groen maar hangen zoals ze in de natuur ook groeien. Dit is juist de basis van het herfstboeket op je vaas.

Je begint dus met het groen. Daarna steek je links en rechts – het liefst symmetrisch – de takken met goudgele bladeren van de esdoorn in het boeket. Bovenop het groen, dan steekt het mooi af tegen de achtergrond.
herfstboeket

Verdeel de paar bloemen die je hebt in het boeket; zowel schuin als rechtop. De rest van je vaas vul je op met de rest van het groen, geel en bruin.

Steek de pluimen diep weg in het boeket, ze moeten er niet al te ver bovenuit steken. Verdeel als laatste de ijle pluimen (diamantgras) over de vaas. Dat geeft een soort pluis. Doe dit op gevoel, waar jij denkt dat er nog ‘pluis’ nodig is.

herfstboeket

Het boeket blijft helaas maar een paar dagen mooi. Er is immers een groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten en daar kunnen de bloemen niet zo goed tegen. Maar dat is juist mooi: dat is de herfst. Als je het af en toe een beetje besproeit met een plantenspuit, blijft het boeket langer vers.

hortensia, hedera, hostablad, houttuynia, aster horizontalis, esdoornblad, cortoneaster
Hortensia, hedera, hostablad, houttuynia, aster horizontalis, esdoornblad, cortoneaster

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*