herfstmand close

Een herfstmand maken: stap voor stap

Hoewel er steeds minder bloeit in het najaar, is er nog genoeg kleur te vinden in de natuur. Deze kleuren kun je samenbrengen in een herfstmand. Extra leuk voor op je balkon of terras!

Voor deze mand hebben we gekozen voor zilverstruik, heide en gaultheria (bergthee). Maar je kunt natuurlijk de planten kiezen die jij wil!

Stap 1. Mand bedekken met folie

Om te voorkomen dat de grond snel uit de mand ‘sijpelt’, bedek je hem met folie of plastic. Maak er wel een paar gaten in, voor de afwatering. Anders blijft water er te lang in staan en kunnen je planten gaan rotten.

herfstmand potgrond

Stap 2. Planten in de mand

Vul de mand met een klein beetje potgrond en schik de planten erin. De bergthee zorgt met de mooie rode bessen alvast voor een beetje kerststemming!

Vul waar nodig de mand aan met potgrond. Druk de potgrond goed stevig aan rondom de wortels van de planten. Let er wel op dat de potgrond jouw mand of bak niet tot de rand vult. Houd een gietrand over, zodat als je water geeft, het water niet meteen over de rand wegloopt.

herfstmand planten

Stap 3. Afwerking met mos en klein materiaal

De folie kun je wegwerken met een laagje mos. Zo heb je geen lelijke rand, maar juist eentje die natuurlijk oogt.

herfstmand mos

Verder kun je je mand opsieren met (tamme) kastanjes, sierappeltjes of dennenappels. Net wat je voorhanden hebt en wat het stuk een fijne herfstsfeer geeft. Wij hebben bijvoorbeeld nog een sierlijk stuk hout erin gestoken.

herfstmandje resultaat

Een mand om buiten neer te zetten.

Deze mand is door de planten niet geschikt voor binnen, maar juist voor buiten. Het fleurt je terras op, zeker nu het er soms een beetje treurig uit kan zien.

Zet je de mand op een overdekt terras? Besproei hem dan regelmatig met een plantenspuit. Vooral bergthee heeft de neiging om uit te drogen.

tuinmand herfst bovenaf

Ga jij deze herfstmand ook maken? Stuur ons dan een foto, via Instagram of mail bijvoorbeeld.

PS: wil je leren hoe je een mooi kerststuk maakt? Wij geven dit najaar een online workshop. Hier lees je er alles over!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*