Een bijzonder artikel vandaag: op 9 juli 2019 is Albert Jan officieel 40 jaar tuinman. Hoewel hij al van jongs af aan in de tuin te vinden was en al veel ervaring had opgedaan, ging hij ‘pas’ op zijn 21e in dienst als tuinman.
Tuinman in Duitsland
De eerste 11 jaar als tuinman werkte ik in Duitsland, waar ik in het begin samen met twee andere tuinmannen verantwoordelijk was voor de onderhoud van een groot park en een paar privétuinen. En als ik zeg groot park, bedoel ik ook echt een groot park: het was 20 hectare, waar je met de auto doorheen kon rijden. Langs die brede paden stonden overal heesters, mooie soorten rododendrons, vaste planten en veel eenjarige bloeiers.
In dat park woedde halverwege de jaren 70 een flinke storm, die een heel stuk dennenbos plat legde. Die open vlakte werd uitgegraven, waarna er een gigantische vijver ontstond. Die vijver was zo’n 60 bij 60 meter groot, met rondom grote groepen vaste planten en sparren: veel verschillende soorten sparren, zoals blauwsparren en fijnsparren.
In Duitsland was en is de Servische spar erg populair. Daar deed de spar ook dienst als afscheiding. Dat heb ik altijd bijzonder gevonden. Bij ons waren in die tijd coniferen heel populair als afscheiding.
Na die 11 jaar kwam ik in dienst van een particulier in Ommen, waar ik sinds 1990 een grote tuin bij een landhuis en een bos onderhoud – nu in mijn eentje. Dat heb ik overigens nooit erg gevonden: ik geniet elke dag enorm van mijn werk, de vrijheid en de natuur.
Er zitten grote verschillen tussen toen en nu.
Alles kwam heel precies
In Duitsland kwam alles heel precies, echt die Duitse gründlichkeit. We mochten niets aan het toeval overlaten: alles moest schoon zijn. Wekelijks ruimden we blad op en als er luizen op dennen of planten zaten, werden die meteen bestreden met gif.
Het is eens voorgekomen dat mijn toenmalige werkgever het tijd vond dat de rozen bespoten werden tegen luis. Wat hij niet had gezien: dat ik dat die ochtend al gedaan had. Hij geloofde mij niet. Ik bedacht maar om het deze keer met schoon water te doen. Mijn werkgever knikte tevreden van achter het keukenraam.
Een mooi voorbeeld van hoe precies het kwam, is dat we als wekelijkse taak het schoonspuiten van het terras hadden. Dat moest élke week voor het weekend gebeuren met de hogedrukspuit, ook als het eigenlijk niet echt nodig was.
Open borders toen en dichte borders nu
Destijds was het in de mode om tussen planten in nog veel zwarte grond te zien – nu zijn de borders veel dichter begroeid. Eens per week harkten we dat door met een soort cultivator. Het was namelijk erg belangrijk dat de tuin er voor het weekend weer onkruidvrij en netjes uitzag. We moesten echt de puntjes op de i zetten, en veel wieden. Onkruid groeit natuurlijk nog steeds, dus wieden is niet veranderd. Maar doordat alles natuurlijker mag groeien, blijft er minder licht en ruimte over voor onkruid.
Oneindig veel blad harken
We hadden nog geen machines zoals een bladblazer. Dat betekent dat ik oneindig veel blad van gazons en uit borders heb geharkt, want in de herfst moest elk blaadje weg.
De eigenaar van de Duitse tuinen hield van bombastische elementen. Zo stond er een gigantische fontein in de vijver, die wel 20 meter de lucht in spoot. ’s Nachts werd die fontein beschenen door lampen in alle kleuren van de regenboog.
Na een bezoek aan de Keukenhof, hadden mijn toenmalige werkgevers bedacht dat ze een eigen Keukenhof wilde hebben. Hij bestelde ontelbaar veel bloembollen en we zetten de hele tuin vol. Daar kon hij twee jaar van genieten, waarna de bollen ziek werden.
Nu: minder onkruid wieden, meer snoeien
Tegenwoordig zijn alle plantenborders dichtgegroeid door vaste planten en bodembedekkers. Dat betekent: veel minder onkruid wieden. Ik ben nu wel meer bezig met snoeien, want de dennen en sparren in Duitsland hoefden niet veel gesnoeid te worden.
Nu houd ik persoonlijk ook meer van een natuurlijkere tuin. Ik doe iets minder grondig onderhoud, de natuur mag ook weleens zijn gang gaan.
Het tuinseizoen begint eerder
Wat ik ook merk, is dat het tuinseizoen eerder begint dan 40 jaar geleden. Dat merk je vooral goed bij de sierkersen: de kersenbloesems gaan veel eerder open. Ook rozen bloeien eerder. Het seizoen is naar voren gehaald én verlengd.
Destijds heb ik flink wat strenge winters meegemaakt, maar nu haal ik vaak de dahlia’s niet eens meer uit de grond. Dat was vroeger echt onvoorstelbaar.
Elk jaar is het werk mooier
40 jaar klinkt misschien heel lang, maar als ik terugkijk, is het heel snel gegaan. En ik doe mijn werk misschien nog wel met meer plezier dan toen. Elk jaar vind ik het weer mooier en geniet ik nog meer van bloeiende planten en de natuur die zich ontwikkelt. En ik ontwikkel mezelf ook: ik wil alles wel weten en kennen. Ik ga regelmatig naar dagen van de Bosgroep, waar ik veel leer over bosbeheer. En ruim 4 jaar geleden begonnen Linda en ik Groene Passies. Zo kan ik al die kennis met jullie delen.
Ik heb een groot geluk: ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Dat waardeer ik elk jaar meer. En ik geniet van elke dag in de tuin. Of het nu zomer of winter is, dat maakt mij niet uit.
Door al die veranderingen blijft het werk elke dag boeiend! En de natuur verandert mee.
Van harte gefeliciteerd Albert Jan en ik hoop nog veel tips te lezen van jou en Linda.
Dank je wel Frieda! Het blijft inderdaad boeiend. We hopen dat je ons nog lang blijft volgen, we worden altijd blij van jouw berichtjes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Ik ben fan van groenepassies. Als ik een vraag heb wordt ie altijd beantwoord. Dat noem ik nog eens korte lijntjes!! Gefeliciteerd Albert Jan!
Dank je wel voor je lieve berichtje Freddy! Wij zijn op onze beurt weer heel blij met jou als fan! Groetjes van Albert Jan en Linda
Van harte gefeliciteerd met dit mooie jubileum Albert Jan. Geniet er nog lang van.
Bedankt, Wim en Tiny! Albert Jan hoopt nog lang van de tuin(en) te mogen genieten! Groeten, AJ en Linda
Gefeliciteerd buurman. Kom graag eens buurten in je tuin!
Gr Herma Colijn Lambertsdijk 2 B den velde
Ha Herma, dank je wel voor je reactie! Altijd leuk om te weten dat er ‘buren’ meelezen! Groeten, Albert Jan en Linda
Hoi Albert Jan,
Prachtig te lezen hoe jij de veranderingen hebt ervaren door de jaren heen, op jou gebied. En dat je er nog steeds plezier in hebt en bijleert.
De veranderingen herken ik uit mijn eigen beroep, de gezondheidszorg en dan met name op de operatiekamer. Maar in tegenstelling tot jou, was ik het op een bepaald moment wel beu, en was ik blij dat ik er een punt achter kon zetten. En nu geniet ik van jou verhalen en het enthousiasme dat jij samen met je dochter uitstraalt in Groene Passies. Ik wens je nog vele prachtige jaren toe!
Hoi Michel, bedanktvoor je leuke berichtje. Fijn voor jou dat je een punt achter je carrière in de operatiekamer kon zetten. Fijn dat je kunt genieten van onze artikelen. Hopelijk kunnen we je nog lang als bezoeker en lezer van Groene Passies verwelkomen! Groetjes van Albert Jan en Linda
Wat ziet het er mooi uit. Van harte gefeliciteerd met het 40 jarig jubileum.
Ik heb ook een grote tuin en vind tips voor de groei en bloei altijd plezierig.
Dank je wel voor je berichtje, Boudy! Fijn om te lezen dat je iets aan onze tips hebt. Groetjes, Albert Jan en Linda
Van harte gefeliciteerd met je jubileum Albert Jan . Zo Zie je maar weer : tuinieren houdt je eeuwig jong !
Nog vele jaren ik hoop nog lang van jouw “stukkies “te genieten en te leren ..
groetjes Heleen van der Vegt
Dank je wel voor je lieve woorden, Heleen! Groeten van Albert Jan en Linda
Van harte gefeliciteerd met je jubileum.
Wanneer je je werk van harte doet wordt het geen werk meer maar hobby en die wil je blijven uitoefenen.
Dank je wel Jan! Absoluut! Al was tuinieren voor Albert Jan al een hobby voordat het zijn werk werd! Groeten, Albert Jan en Linda
Albert Jan gefeliciteerd! Wat mooi om te lezen dat je steeds(meer) geniet van je werk.
Als je werk/hobby dan zelfs samen met je dochter mag doen is dat dubbel genieten, lijkt me.
Dank je wel Thea! Het is inderdaad mooi dat Albert Jan zijn passie met mij kan delen. Groetjes van Albert Jan en Linda