We hebben al veel kerststukken gemaakt, daarom is het in dit artikel tijd voor een kerstkrans! Doe je mee?
Benodigdheden
- Een strokrans (te koop bij tuincentra of winkels als Welkoop)
- Groen: douglas of taxus bijvoorbeeld
- Mos (bijvoorbeeld uit je gazon)
- Wikkeldraad
- Decoratie zoals dennenappeltjes en sierappeltjes
Bedenk van tevoren even wat je met je krans wilt doen. Hang je hem buiten op de deur, dan blijft hij de hele winter goed en kun je ook hulst gebruiken. Wil je je krans binnen ophangen, laat dan de hulst achterwege, want dat droogt snel uit. Overigens kun je prima fijnspar of blauwspar gebruiken als groen, maar dat prikt en is dus niet per se het handigste.
Stap 1: krans bedekken met mos
Het mos gaat zorgen voor een goede groene basis van je krans. Zorg dus dat je het stro mooi camoufleert met het mos. Dit doe je met wikkeldraad (dat je eerst vastmaakt aan de strokrans zelf): houd een stuk mos tegen de krans, en draai er wikkeldraad omheen.
Knip het draad niet af, maar houd het klosje in je handen en blijf het afwikkelen terwijl je de krans bedekt met nieuwe stukken mos. Mis je een stukje? Geen probleem: het kerstgroen bedekt alles wel.
Stap 2: kerstgroen
Als je rond bent met het mos, ga je op dezelfde manier je kerstgroen om de krans wikkelen. Doe dit ‘dakpansgewijs’: de takken houd je in dezelfde richting. Je bedekt dus telkens de onderste stukken van de tak (die een beetje lelijk zijn, want daar heb je ze afgeknipt) met de toppen van de volgende tak.
Werk helemaal rondom en vergeet ook de binnen- en achterkant niet. Je kunt eventueel meerdere takjes tegelijk vasthouden en omwikkelen met het draad.
Lukt dit allemaal heel goed, dan kun je ervoor kiezen om dennenappels mee te wikkelen. Lukt dat niet, dan voeg je ze later toe.
Als je helemaal rond bent, steek je de onderkant van de laatste takken onder de bovenkant van de eerste takken.
Stap 3: een lus maken
Als je rond bent, draai je op het laatst het draad twee keer om de krans heen. Houd bij het laatste rondje wat ruimte over om een lus te maken. Wikkel het draad nog een aantal keer tussen de krans en het lusje om, dan krijg je een stevige lus.
Ook kun je het draad een aantal keer omdraaien, maar let op dat je dat niet te vaak doet, dan knapt het draad. Aan deze lus kun je straks je krans ophangen. Lukt het niet, dan kun je altijd nog een lus maken van een los stuk draad.
Als je deze stappen hebt afgerond, dan heb je de basiskrans. Wij vinden die al mooi genoeg, maar om er een echte kerstkrans van te maken, kun je extra decoratie toevoegen.
Stap 4: extra decoratie
Wij hebben hier voor sierappeltjes (malus red sentinel) en dennenappeltjes gekozen. Je kunt natuurlijk kiezen wat je wilt! Steek een klein stukje draad in de (dennen)appel en steek het andere uiteinde van het draad tussen het stro van de krans. Hiervoor kun je trouwens ook satéprikkers gebruiken.
Verder kun je van alles toevoegen: hulst, bonte hulst, bessen, zaadknoppen, noem maar op. Eigenlijk alles wat je ook gebruikt in een kerststuk. Hier vind je daar tips over.
Stap 5: je kerstkrans verzorgen
Zoals we al zeiden, blijft je kerstkrans buiten heel lang mooi. Buiten hoef je je krans niet te verzorgen, omdat de luchtvochtigheid al goed is. Hang je je kerstkrans binnen op, dan moet je hem toch wel om de dag natspuiten met een plantenspuit.
>>> Nog meer inspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<