korstmos boomstam

Korstmossen: indicator van schone lucht

Een tijdje geleden zaagde ik op mijn werk een boom om. Aan de ene kant was de stam bedekt met korstmos, de andere kant niet. Dat gaf me inspiratie voor dit artikel. Korstmossen vind ik namelijk heel bijzonder!

In dit geval was het de zuidwestkant van de boom, de kant waar de boom het meeste licht en het meeste water krijgt. Dat noem je ook wel de weerkant.

korstmos

Korstmos = alg + schimmel

Korstmossen zijn onwijs fotogeniek, het ziet er heel mooi uit. Eigenlijk bestaan korstmossen uit een combinatie van een algensoort en een schimmel. Zij leven samen in een symbiose. Je ziet ze ook weleens op muren, stenen of zelfs de grond (op schraal zand). Het is geen parasiet, een korstmos leeft niet ván een boom, maar óp de boom.

Korstmossen haten luchtverontreiniging

Het bijzondere van korstmos is dat het een indicatie van de luchtkwaliteit is. Korstmossen hebben namelijk een hekel aan luchtverontreiniging. Om korstmos te laten groeien is er dus een heel goede evenwicht nodig in de lucht. Ben je op een plek met heel veel korstmos, dan betekent dit dat de lucht er heel zuiver is.

korstmos

Een paar jaar geleden was ik op reis naar Nieuw-Zeeland. Daar zagen we mossen van soms wel een meter lang. De takken van de dennenbomen waren de eerste meter vanaf de grond helemaal bedekt met mos. Dit waren baardmossen: een soort korstmos.

Bloeiend korstmos

Korstmos kan trouwens ook bloeien, weet ik van mijn vroegere werk in Duitsland. De bloemetjes zijn een soort steeltjes met daarop een rood dopje. Op die plek, een schrale zandgrond, groeide trouwens ook rendiermos – ook heel mooi.

rendiermos Lake Tekapo

Heb jij weleens korstmos gezien? Wat vind je ervan?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*