vijver bijna leeg

Onze goede tuinvoornemens voor 2018

Gelukkig nieuwjaar! Nieuwjaarsdag is wat ons betreft een mooie dag om vooruit te kijken naar het komende jaar. Wat willen we dit jaar nou echt in de tuin doen?

1. Verloren hoekjes goed bijhouden

Wij willen de ‘verloren hoekjes’ in onze tuin beter bijhouden qua onkruid. Want als je af en toe wat weghaalt, kost het minder tijd dan als je alles in één keer moet wieden. Onkruid groeit helaas altijd sneller dan planten die gewenst zijn. En vergeet niet: in de winter groeit onkruid (met name grassen) ook, zeker als de temperaturen mild zijn.

2. Paden regelmatig vegen

Als je de bestrating in je tuin regelmatig veegt, krijgen algen en mossen minder kans. Bovendien is het minder belastend voor je lijf (rug) als je af en toe een klein stukje veegt. Uiteraard kun je ook van groene paden houden, maar dan zijn ze zo glad! Wij gebruiken trouwens een kromme bezem, die schijnt ook beter te zijn voor je rug.

Linda kromme bezem

3. Gereedschap onderhouden

Ik betrap me er weleens op dat ik mijn gereedschap na gebruik wat beter zou kunnen onderhouden. Dan gaat het om schoonmaken, scherp maken en invetten. Ik wil bijvoorbeeld mijn schop en snoeischaar vaker schoon in de schuur zetten. Dan zijn ze niet vies en bot als ik ze weer nodig heb.

4. De vijver vervangen

In 2018 ga ik aan een groot project werken in mijn tuin. De vijver die ik al jaren heb, gaat weg. Ik wil graag de tuin veranderen, en op de plek van de vijver een mooie border maken. Ik wil wel graag een wateroppervlak in mijn tuin houden, ik kan een vijver niet helemaal missen. Daarom zal ik een nieuwe, kleinere vijver aanleggen. Dit wil ik in het voorjaar af hebben, zodat in mei en juni de waterplanten kunnen groeien. Tegen die tijd zullen we daar nog een artikel over schrijven. Zoals je op de eerste foto ziet, is het waterpeil al aardig gezakt!

5. De hagen strak de winter in krijgen

Ook dit jaar wil ik in de nazomer mijn heggen bijlangs gaan voor de laatste snoeibeurt. Ik doe dit bijna elk jaar, maar soms komt het er niet van. Toch merk ik dat het echt veel voordelen heeft als de heggen strak de winter in gaan.

6. Voornemen van Linda: planten op haar dakterras niet vergeten

Linda heeft geen tuin, maar een dakterras. Omdat planten in potten sneller uitdrogen, blijft het altijd een uitdaging om ze genoeg water te geven. Met mooi, warm weer in de zomer lukt dat nog wel, want dan ben je zelf ook veel buiten. Maar als het minder mooi weer is, bestaat de kans dat Linda het vergeet… Iets om op te letten voor 2018!

Wat zijn jouw voornemens voor het nieuwe jaar?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*