rozenbottel

Rozenbottels: decoratief in je tuin én in huis

Als je ons al wat langer volgt dan weet je het: wij vinden bessen mooi. Rozenbottels horen daar voor mij ook bij.

Hoe ontstaan rozenbottels?

Rozenbottels zijn de zaaddozen van een roos. Kijk maar eens naar een wilde roos: daar zit een vruchtbeginsel onder. Als de roos uitgebloeid is, wordt dat stukje dikker en groeit het uiteindelijk in de herfst uit tot een rozenbottel.

Normaal gesproken haal ik dode bloemen uit planten, en dat doe ik ook bij rozen. Op die manier gaat er geen energie naar vruchtvorming en zal de plant langer en beter doorbloeien. Aan het eind van de zomer laat ik echter een paar uitgebloeide rozen zitten en laat ik ze uitgroeien tot rozenbottels. Ik kies hiervoor wel rozen uit die mooie bottels maken. Denk aan botanische rozen en struikrozen. De rozenbottels die ontstaan vind ik prachtig om te zien, én ze dienen als voer voor vogels en muizen.

rozenbottels

In theorie zou je rozenbottels kunnen openen om de zaden te drogen en zaaien. Dan krijg je een wilde roos. Maar eigenlijk koop je een roos altijd geënt.

Rozenbottels in bloemstukken

Behalve dat vogels dol zijn op rozenbottels, kun je er zelf ook lekkere jam van maken. En gaat eten je te ver, dan kun je ze mooi als decoratie voor bloem-, herfst- en kerststukken gebruiken. Je kunt ze gemakkelijk knikken, net onder de bottel. Eventueel kun je een stengel afknippen met meerdere bottels.

rozenbottel

De meeste mensen kennen alleen de rode rozenbottels, maar je hebt ze in allerlei kleuren. Ze variëren van lichtoranje naar donkerrood. En in het begin zijn ze natuurlijk groen, daarna verkleuren ze pas.

Het mag duidelijk zijn: wij zijn erg blij met een paar rozenbottels in de tuin. En jij?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*