douglas leeftijd naaldbomen

Simpel trucje: de leeftijd van jonge naaldbomen bepalen

Ben je weleens benieuwd hoe oud een boom is? Dat kun je bepalen door de jaarringen te tellen, maar dan moet je de boom omzagen. Voor jonge naaldbomen is er ook een ander trucje.

Takkransen

De takken van naaldbomen groeien als een krans om de stam heen. De ruimte tussen twee takkransen groeit in één jaar. In de jeugdfase van naaldbomen zoals douglas (Pinus Sylvestris) kun je dus de ruimtes tussen de takkransen tellen om de leeftijd te weten.

Jonge naaldbomen kunnen wel 70 tot 80 centimeter per jaar groeien. Een indrukwekkend uitziende boom hoeft dus helemaal niet zo oud te zijn. In het voorjaar loopt de boom uit met een lange, zwakke twijg. In de loop van het jaar verhout deze twijg, en aan het eind van de scheut zet hij nieuwe knoppen voor het jaar erop.

naaldbomen leeftijd

Tot een jaar of 30

Je kunt de leeftijd van naaldbomen op deze manier bepalen tot ze een jaar of 30 oud zijn. Als ze ouder worden, is het moeilijker te zien. De kop wordt dan breder, of er ontstaan meerdere koppen. Wat je in zo’n geval nog kunt doen: neem een zijtak, tel terug tot de stam en van daar naar beneden.

Zie je een grove den met diepe groeven in de stam, dan kun je ervan uitgaan dat deze wel honderd jaar oud is. De schubben of platen worden breder en de stam gaat er meer vormen als de boom ouder wordt.

naaldbomen leeftijd stam

Kende jij dit trucje al?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*