slangenei composthoop

Slangen in de composthoop

Kijk wat ik laatst zag: slangeneieren in de composthoop! Dat is iets waar ik niet heel vreemd van opkijk; bijna elk jaar kom ik ze tegen.

Ringslangen houden van composthopen of hopen van tuinafval. Het materiaal gaat namelijk broeien, en slangen houden van de warmte die zo’n hoop afgeeft. De slangen overwinteren daar en leggen er ook hun eieren.

Schrik niet van een ringslang

Ben je dus in het voorjaar bezig met je composthoop (in een bosrijk gebied), dan moet je niet schrikken als er ineens een ringslang aan het genieten is van de zon. Dit heb ik al vaak meegemaakt. Schrik niet: een ringslang is niet gevaarlijk. Hij maakt dat hij wegkomt als hij jou ziet.

slangeneieren composthoop

Slangeneieren in de composthoop

Als ik een composthoop omzet in de winter of het voorjaar, komt het nogal eens voor dat ik slangeneieren zie. Dit zijn geen eieren zoals een kippenei, het is eerder een soort taai velletje. De eieren zijn leeg, de jonge slangen zijn al uitgebroed. De jonge slangetjes ben ik nog nooit tegengekomen in de composthoop. De eieren kun je trouwens gewoon gelijk met de composthoop omzetten, dat kan geen kwaad. Op die manier draag je bij aan het ecosysteem voor slangen.

Heb jij weleens slangen(eieren) gezien in je composthoop?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*