slinger dennenappels collage

Een slinger van dennenappels maken

Een slinger van dennenappels is ontzettend leuke decoratie voor in de herfst. En met een paar kleine aanpassingen past het ook heel goed bij kerst! Bovendien kun je deze slinger jarenlang gebruiken, want de dennenappels blijven lang mooi.

Een dennenappel gaat open staan als hij droog is. Wordt hij weer vochtig, dan sluiten de schubben zich. Deze slinger wil je dus binnen hangen.

Voor de slinger heb je een flink aantal dennenappels nodig – natuurlijk ook afhankelijk van hoe lang je hem wil maken. Gebruik gedroogde dennenappels: bewaar ze binnen (of buiten in de zon) om ze te laten drogen. Je kunt dennenappels uit het bos verzamelen (nooit een hele zak vol weghalen!) of ze kopen*. Ook gebruiken we wikkeldraad*, een tangetje* en wat mooier touw.

guirlande benodigdheden

Stap 1. Een lusje maken

Gebruik wikkeldraad en draai daar een ‘oog’ van. Dit gebruik je om je slinger straks aan op te hangen. Draai na het oog het draad een paar keer rond, zodat er draad aan de onderkant van de lus gedraaid is. Zo blijft hij steviger.

begin lus wikkeldraad

Stap 2. De eerste dennenappel

Draai het wikkeldraad om de onderkant van de dennenappel heen, tussen de de onderste schubben door (of iets hoger). Je ziet niet veel van het draad terug als je hem ophangt. Je hoeft niet al te voorzichtig te zijn, want dennenappels kunnen veel hebben. Maar trek het draad niet te strak aan!

Vervolgens draai je de dennenappel een paar keer rond, zodat het draad weer dubbel gaat en de dennenappel goed vast zit.

guirlande dennenappels wikkeldraad

Dit herhaal je met de rest van de dennenappels. Je kunt de vorm van de slinger maken zoals jij het ’t mooist vindt: dikke rijen dennenappels, een enkele rij dennenappels of juist af en toe een dennenappel. Wissel vooral dikke en dunne dennenappels af, dat is een mooi gezicht.

Stap 3. Het einde

Als je de laatste dennenappel vastgedraaid hebt, maak je weer een oogje en draai je daar het klosje met wikkeldraad een paar keer omheen. Zo heb je aan allebei de uiteinden een oog gemaakt om de slinger aan op te hangen.

slinger dennenappels proces

Stap 4. Eventueel: groen toevoegen

Je slinger ziet er al mooi uit, maar je kunt hem nog meer aankleden. Bijvoorbeeld met mos of takken groen. Om het geheel meer een kerst-sfeer mee te geven, kun je sierappeltjes (malus red sentinel) of kerstballetjes toevoegen.

Ook kun je een mooi touw gebruiken om de uiteinden van wikkeldraad te verdoezelen.

Horizontaal of verticaal?

Je kunt de slinger verticaal ophangen, bijvoorbeeld aan een paal. Of je kiest ervoor om hem horizontaal op te hangen, meer als een guirlande.

slinger guirlande dennenappels

Ga jij deze slinger van dennenappels ook maken? Stuur ons dan een foto via de mail (info@groenepassies.nl), of tag ons op Instagram (@groenepassies). Wil je graag meer knutselen? Wij hebben een online workshop kerststukken maken! Op deze pagina vind je alle informatie.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*