stoepplantjes siertabak

Stoepplantjes en straatplantjes: eigenwijs, leuk én belangrijk

Plantjes tussen de tegels of de straatstenen: is dat onkruid? Er was een tijd dat alles wat omhoog kwam, meteen weggehaald werd of zelfs bespoten met onkruidverdelger. Die tijd is gelukkig geweest!

stoepplantje bloemen

De natuur zoekt het zelf

Het kan zo mooi zijn als de natuur haar werk doet, door planten zich te laten uitzaaien op de daarvoor geschikte plek. Dat zijn de planten die ook op die plaats ontkiemen waar ze het beste groeien, met andere woorden de natuur zoekt zelf de beste omstandigheden wel uit. Daar kunnen wij niks aan verbeteren. Zelfs in stedelijke gebieden zijn er stoepplantjes die hun kopje laten zien.

Stoepplantjes zijn belangrijk

De Hortus Botanicus in Leiden doet onderzoek naar stoepplantjes. De onderzoekers laten zien dat de wilde plantjes belangrijk zijn voor afkoeling in de stad en biodiversiteit. Je kunt meedoen aan het onderzoek, door in te voeren welke stoepplantjes jij tegenkomt.

Bij ons groeit campanula heel goed tussen de straatstenen. En wij hadden een heuse stoepplant dit jaar. Er ontkiemde een siertabak voor het kippenhok, tussen de stenen. Kippenmest bevat veel stikstok, en dat heeft kennelijk voldoende voeding gegeven. De plant werd zelfs mooier en groter dan de siertabak in de border!

siertabak stoepplant

Wil je meer weten over stoepplantjes? De hortus schreef een leuke minigids*, waarmee je onderweg 52 stoepplantjes kunt herkennen.

Welke stoepplantjes kom jij tegen? En laat je ze staan?

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*