Iedereen kent wel de takken met katjes op een vaas, of een paastak (meestal kronkelhazelaar). Maar er zijn veel meer takken die het goed doen op de vaas!
De knoppen komen uit op de vaas
Bijvoorbeeld die van de witte kornoelje (prachtige rode takken), de esdoorn, berk, lariks of de prunus. Als je de takken binnen op een vaas zet, trek je ze voor. Dat betekent dat de knoppen zullen uitkomen (oftewel uitbotten). Dat op zich is natuurlijk al heel mooi, maar met een paar tulpen of narcissen er tussendoor, wordt het een nóg mooier geheel!
Goudvinken leven van de takken
Maar één ding: haal niet zomaar alle takken weg. De goudvink leeft er in de winter namelijk van! De vogeltjes eten vooral knoppen van vruchtbomen en prunus – en de vleugelnootjes van de esdoorn. Ze zijn vooral ’s winters te zien. De mannetjes hebben een opvallend rode kleur, de vrouwtjes zijn iets minder uitbundig. Die kleur komt door de (uiteraard natuurlijke) kleurstof die de vogel binnenkrijgt door zijn dieet.
Goudvinken vinden het fijn toeven in parkbossen. Dat is een mix van verschillende soorten begroeiing. Op mijn werk is een parkbos van dennenbomen en loofhout (prunus en esdoorn). De goudvink haalt voedsel van allebei de boomsoorten.
De roep van de goudvink
Als ik aan het werk ben, hoor ik vaak de zacht fluitende roep van de goudvink. Luister maar eens, dat klinkt heel mooi! En wat is het een prachtige vogel.
Heel erg mooi !!!
Dank je wel voor je reactie, Lies!