In oktober vallen overal de tamme kastanjes van de boom af. Wij vinden dit altijd een mooie periode.
De half opengesprongen bolsters zijn heel decoratief. Nu zijn ze nog mooi frisgroen, maar na een tijdje worden ze bruin. Maar zelfs dan kun je ze nog heel goed in huis gebruiken voor een herfststuk.
Dit jaar zien we helaas veel loze doppen: bolsters waar niet echt goede kastanjes in zitten. Hopelijk komt dit nog, want wij zijn dol op gepofte kastanjes. Ze smaken heerlijk zoet!
Gepofte kastanjes
Er zijn verschillende ‘recepten’, maar wij doen altijd het volgende:
1. Maak een kruisje in de schil
2. Verpak de kastanje in aluminiumfolie
3. Leg het pakketje in de asla van de houtkachel
4. Als de kachel goed heet is, is de kastanje na ongeveer vijf minuten klaar
Heb je geen houtkachel? Je kunt kastanjes ook poffen in de oven.
Knallende kastanjes
Met het kruisje in de schil haal je de druk eraf. Anders knalt hij (vandaar het poffen), en dit zorgt ervoor dat er overal as terechtkomt. Hoewel het handig is om te horen wanneer je kastanje klaar is, kan het ook gevaarlijk zijn. Stel dat je hete as of stukjes kastanje in je ogen krijgt!
Gepofte kastanje is een heerlijke traktatie. Wij eten het graag als snack, maar je kunt het ook combineren met herfstgroenten en wild.
Albert Jan heeft trouwens een tamme kastanje in de tuin staan, maar omdat hij deze veel snoeit, komen daar nauwelijks vruchten (= kastanjes) aan.