terugblik doorkijkje border

Eind van het jaar: terugblik op afgelopen tuinseizoen

Eind december is een mooi moment om eens terug te kijken op afgelopen jaar. Dat doe je misschien al met andere onderwerpen, maar doe je dat ook met je tuin?

Wat is jou opgevallen afgelopen tuinseizoen? Welke bloemen en planten deden het goed, welke deden het minder? Wat was een verrassing, in positieve of negatieve zin?

Waar moet je bijsturen?

Als je je tuin bij langs gaat, ontdek je waar je moet bijsturen. Bijvoorbeeld door extra te mesten of de planten te scheuren en opnieuw uit te planten. Of misschien staat er een plant niet op de juiste plaats?

Een plant kan bijvoorbeeld wat hoogte betreft niet op de juiste plek staan. Als hij te klein is en ver achteraan in de border staat, is het zaak deze meer vooraan in de border te zetten. Dat kan vanaf de herfst tot de lente, bij vorstvrij weer.

achtertuin zomer

Foto’s terugkijken

Vind je het lastig om in de winter terug te halen hoe je tuin er in de zomer uitzag? Kijk dan foto’s terug. Dan zie je de situatie zo weer voor je. Soms is het met alle afgestorven planten en dorre stengels moeilijk voor te stellen waar alle planten staan.

Zeker nieuwe borders kun je na één groeiseizoen nog veel verbeteren. Zie dit niet als een teleurstelling, maar juist als een uitdaging bij het tuinieren. Ook bij ervaren tuinmannen zoals ik gaat dat zo. Je zet nooit alles in één keer op de juiste plek, er is altijd wel iets voor verbetering vatbaar.

Planten verplanten: tot het voorjaar

Gelukkig heb je tot het voorjaar om planten te verplanten. Let wel op dat je bolgewassen die nu onder de grond zitten, niet beschadigt bij het uitgraven van planten.

Wat ga jij aanpassen aan je tuin?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*