hulst

Tip: bewaar takjes hulst in geel zand

Ongeveer begin november zie je rode bessen aan de hulst. Wil je dit rond de kerst gebruiken ter decoratie, dan moet je er zuinig op zijn. Knip een paar takjes af, voordat de vogels je voor zijn. Het beste kun je dit eind oktober, begin november doen.

Let wel op: als je ze alleen afknipt, blijven ze niet mooi tot eind december. Daarom hebben we een tip voor je die misschien een beetje raar klinkt: begraaf de hulst in een bak met geel zand. Je kunt de hulst ook in de grond begraven (mits het zand geel is), maar dan heb je de kans dat muizen het opeten. Zodra je de bak muisvrij wegzet, heb je daar geen last van.

hulst begraven

Laat hulst niet uitdrogen

De reden dat dit werkt is dat het zand de luchtvochtigheid vasthoudt, waardoor de hulst dus niet uitdroogt. Om die reden moet je ook geen stuifzand gebruiken, maar echt vochtig geel zand. Dat biedt bescherming tegen uitdroging én vogels. Tegen de tijd dat je de beshulst wilt gebruiken, hoef je het alleen maar even af te spoelen onder de kraan.

Overigens moet je absoluut het grootste gedeelde van de bessen aan de hulst laten zitten. De bessen zijn immers voor de natuur (de vogels) bestemd; wij mogen enkel een klein gedeelte afpakken.

Als je dit hebt gedaan, kun je de hulst in de winter mooi gebruiken voor je kerststukken. Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken!

Over kerststukken hebben we ook veel artikelen geschreven:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*