trap bos natuurlijke tuin

Trappetjes in je bosachtige of natuurlijke tuin

Heb je niveauverschillen in je bosachtige of natuurlijke tuin, dan past daar prima een trap van natuurlijke materialen. Vandaag nemen we je mee naar het werk van Albert Jan, waar hij onder andere een bos beheert.

Niveauverschillen

Dit bos bevat veel niveauverschillen, bijvoorbeeld naar de laaggelegen bosvijver. De helling is te groot om normaal te lopen. Door een ‘natuurlijke’ trap te maken, is het gemakkelijker om bij de vijver te komen. En hoewel zo’n trappetje niet natuurlijk is, ziet het er na verloop van tijd wel zo uit!

Trappen van eikenstammen

Voor deze trap kun je prima eikenstammen gebruiken. Eik blijft lang goed. Ook als het iets aangetast is, kan het nog jaren blijven liggen. De trappen die je ziet in dit artikel zijn ruim 15 (de kleine) en 5 jaar (de grote) oud. Je ziet dat ze mooi zijn opgenomen door de natuur, door de grassen en het mos.

trap bos natuurlijke tuin

Minder rotting zonder schors

Tip: het is beter om de schors van de stammen af te halen. De kans op rotting is dan minder groot, want schors houdt veel vocht vast. Bij de ene trap heb ik het er bewust op gelaten, omdat je dan mooie mosvorming krijgt. Zo’n stam wordt dan wel glad, maar omdat je op de trede stapt en niet op de stam, is dat geen probleem. De treden zelf bestaan uit zand met wat gras.

Stappenplan

Je kunt zulke trappetjes heel gemakkelijk (en goedkoop) zelf maken, met de volgende 4 stappen.

Stap 1: bepaal de hoogtes van je trap en spit deze uit in het zand.
Stap 2: Bepaal de breedte van de trap: (iets) minder breed dan de boomstammen.
Stap 3: Hol de hoek van de traptredes nog iets uit, zodat de boomstammen daar goed in passen. Je wil dat de stammen op gelijke hoogte met de tredes liggen. Eventueel kun je dit nog opvullen met zand.
Stap 4: Eventueel kun je een paar verticale stammetjes plaatsen om het verzakken te voorkomen.

trap bos natuurlijke tuin

Zand spoelt niet weg

Soms groeit er wat gras op de treden, of gaat het er naar verloop van tijd groeien. Net zoals varens. Dat vind ik alleen maar mooi! Tegelijkertijd zorgt het voor wat steviger traptredes. Over het algemeen zal het zand niet zomaar wegspoelen. Dat komt omdat je de tredes uitspit: het is niet omgewoeld.

Wat ons betreft is dit de ideale natuurlijke manier om in bos of tuin met niveauverschillen te werken. We zijn erg benieuwd wat jij van deze trappetjes vindt. Laat je het achter in de reacties?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*