lupinen header

Vakantie in Noorwegen: Albert Jans favoriete planten

Dit jaar waren Annie en ik op vakantie in Noorwegen. We reisden in het zuidwesten van het land, van Bergen naar Stavanger. Onderweg kwamen we zulke mooie natuur tegen, dat ik die graag aan je wil laten zien.

Huizen met begroeide daken

Wat je heel veel zag in Noorwegen, waren groene daken. Gras op het dak zorgt ervoor dat het uitzicht niet verstoord wordt! Sommige daken waren begroeid met gras én bloemen, waardoor die daken helemaal opgaan in de omgeving. Bijkomend voordeel: een begroeid dak heeft in de koude Noorse winters ook een enorm isolerend vermogen.

begroeid dak

Gele bloemen

Tussen de berkenbomen op de hoogvlakte, zag ik deze gele bloemen. Het lijkt wel een combinatie tussen een leeuwenbekje en een penstemon, ik ken ze niet. Ze hadden een lage groeiwijze, en groeiden op veenachtige grond. Je zag ze heel veel, af en toe zelfs een veld vol. Weet jij misschien welke bloemen dit zijn?

gele bloemen

Rendiermos

Wauw, rendiermos zie je niet veel meer in Nederland. In Noorwegen zag ik het heel veel! Het grappige is dat rendieren en elanden dit echt eten. Rendiermos groeit goed op schrale grond, waar verder ook niet veel meer dan heide en wat vetplanten groeien.

rendiermos

Rood bloeiend mos

Net zoals rendiermos, is het mos op deze foto ook een soort korstmos. Heel bijzonder dat het in bloei stond! De kleuren steken zo mooi tegen elkaar af: dat rode op het blauwe.

bloeiend mos

Veenpluis

Veenpluis kom je soms in een groter natuurgebied in Nederland ook wel tegen, maar je ziet hem niet veel – hij is zeldzaam. Het lijkt wel een bloem, maar het is zaadpluis. De wind verspreidt de pluisjes, waardoor de plant zichzelf uitzaait. Veenpluis groeit goed op zure, vochtige veengrond, met veel water in de buurt. Je ziet het daarom veel bij beekjes en stroompjes.

Veenpluis

Mossen op steen

Deze prachtige mossen lijken wel een beetje op een landkaart, zo op die steen. Dit was op de hoogvlakte, boven de boomgrens. Het was er een stuk kouder, op sommige plekken lag sneeuw. De mossen laten zien dat de lucht er heel schoon is.

mos op steen

Veld vol paarse geranium (ooievaarsbek)

Deze geranium lijkt op de foto kleine bloemetjes te hebben, maar ze waren best wel groot. Zoveel bij elkaar: wat een mooi gezicht. Door de bloemvorm, het blad en de geur, merkte ik al snel dat het een geranium is. Dat is overigens heel wat anders dan een potgeranium (pelargonium), alleen de naam is hetzelfde.

paarse geranium

Zonnedauw

In Nederland is zonnedauw echt heel zeldzaam. Ik vond het daarom ook geweldig dat ik de plant op vakantie zag! Zonnedauw groeit op natte heide en veengebieden. Dus: plekken met weinig voeding in de grond – maar dus wel de juiste verhoudingen voor deze plant. Het is een vleesetende plant: als een vlieg op de kleverige bladeren landt, vouwt het blad dicht. Door de sappen van de plant verteert de vlieg. De vlieg dient op deze manier als voeding voor de plant.

Zonnedauw

Vetblad

Ook het vetblad is vleesetend. De bladeren zijn plakkerig, waardoor insecten er vast op komen te zitten. Vervolgens vouwt het blad zich op, om het insect te verteren. Een andere naam voor deze plant is kleverig viooltje. Op de foto zie je een stengeltje: daar komt een bloem aan. Deze plant groeit goed op een stikstofarme grond. In Nederland heeft hij het moeilijk.

vetblad

Lupinen

Lupinen zijn voor mij een mooie herinnering aan onze rondreis door Nieuw-Zeeland, daar heb ik er heel veel gezien. Het was dus extra mooi dat we ze hier weer tegenkwamen. Ze waren in juli nog volop in bloei! In Nederland waren ze toen net uitgebloeid, hier waren ze net open. Je merkte wel dat het zomerseizoen veel korter was, we kwamen bijvoorbeeld ook nog bloeiende seringen tegen.

lupinen

Campanula

Overal tussen de rotsen zagen we campanula, ofwel klokjesbloem. Erg grappig om ze zo tussen de rotsen te zien groeien. Mooier en beter dan in de natuur kun je ze in de tuin toch niet krijgen?

campanula

Wat vind jij de leukste plant die ik tegenkwam op vakantie?

2 Comments

  1. Hoi Albertjan, ik vind de lupinen heel mooi,maar die zie je hier ook en dan het roodbloeiend mos is ook heel mooi. Groetjes Ria

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*