varens kippenhok

Varens tegen luis in het kippenhok

Kippen hebben vaak last van bloedluis. Deze luizen zitten tussen de veren, waar het voor veel jeuk zorgt. Ook tussen de schubben van de poten kunnen luizen zitten, waar ze ruwe poten veroorzaken, ook wel kalkpoten genoemd (die niet mooi zijn van kleur). Wist je dat varens de oplossing kunnen zijn?

Verse varens op de kop in het hok

Van een oude jachtopziener kreeg ik de tip om verse bosvaren op de kop aan een touw in het kippenhok te hangen. Of het écht helpt, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar: het doet wel wat. De poten blijven mooi en de veren blijven in het gareel.

varens kippenhok

Schoonmaken is ook van belang

Waarschijnlijk verjaagt de lucht van de varens de luizen. Uiteraard is het natuurlijk ook verstandig om regelmatig het hok schoon te maken, maar maandelijks een bosje verse varens ophangen, kan zeker geen kwaad. En leg dan meteen ook een paar varens in het legnest, want dat is een broeinest van ongedierte.

Overigens zijn er ook middelen op basis van kruiden te koop: kruiden waar luizen een hekel aan hebben. Gebruik niet iets wat giftig kan zijn, want dan komt het ook in de eieren terecht.

Ga jij deze tip proberen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*