dennenappel

Wat doet een tuinman in de winter?

De vraag die het meest aan mij gesteld wordt is: wat doe je als tuinman dan in de winter? Nou, ik heb genoeg te doen hoor! De natuur gaat immers ook altijd door.

In de winter ben ik het meeste aan het werk in het bos. Vooral het bos uitdunnen, zodat toekomstbomen volop de ruimte krijgen, kost veel tijd. Het bos is zo groot, dat ik daar elke winter werk aan heb. Als ik het hele bos heb doorgewerkt, kan ik weer vooraan beginnen.

Bos uitdunnen

Wat betreft het uitdunnen: eens per vier à vijf jaar wordt een bos uitgedund om toekomstbomen vrij te zetten. Dit zijn bomen die je graag wilt behouden voor de toekomst, maar daar moet je wel je best voor doen. Wil je een natuurlijk bos, dan moet je echter niet altijd en overal ingrijpen. Dode bomen moet je dan zoveel als mogelijk laten staan, dan bied je nestgelegenheid voor spechten. Ook takhout laat ik in het bos liggen.

Verder ben ik in het bos bezig met her en der struiken snoeien, afrasteringen repareren, bomen verwerken tot brandhout, eiken palen kloven voor de afrastering, de bospaden vrij houden van blad en naalden. Bij vorstvrij weer tot en met maart plant ik ook boompjes.

Bij vorstig weer ga ik graag het bos in om te zagen. Maar als het echt heel hard vriest, ga ik het allerliefste schaatsen! Voordat het vriest is het belangrijk om de leidingen van de sproeiers door te blazen met lucht, zodat ze niet kapotvriezen.

varens berk

De tuin in de winter

Maar ook werk in de tuin gaat door – het laatste blad van eikenbomen is pas eind december van de bomen af. Dat haal ik dus van het gazon, en ik snoei rond dezelfde tijd de struiken in de tuin. Ook houd ik de bestrating schoon.

Zodra al het blad van de bomen is, haal ik het net van de vijver. Op mijn werk heb ik ook een vijver zonder net, waar ik met een schepnet heel veel blad uit haal. Deze vijver is een bosvijver, en wil ik zo natuurlijk mogelijk houden. Maar af en toe moet je de natuur een handje helpen.

Overwinterende planten

In de kas overwinteren planten, dus die houd ik goed in de gaten of ze gezond blijven (al is het vooral belangrijk om ze niet te veel water te geven!). In februari of maart begin ik alweer met zaaien in de kas, met name snijbloemen en tomaten.

Rondom kerst ben ik veel bezig om boeketten te maken voor in huis, en tot die tijd plant ik bloembollen en zaai ik rogge.

Zo, nu weet je ongeveer wat een tuinman doet in de winter! Omdat ik op een groot perceel/landgoed werk, ben ik hier dus de hele winter zoet mee.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*