AJ en Linda kerststuk

We hebben een online workshop gemaakt!

Groene Passies is niet alleen maar een blog. We hebben een webshop, stonden pre-corona regelmatig op creatieve markten en we hebben drie jaar lang een rubriek gehad in het magazine Tuinseizoen. En daar kunnen we nu iets nieuws aan toevoegen! We hebben nu ook een online workshop gemaakt. In dit artikel leggen we graag uit waarom en hoe we dat hebben gedaan.

(Ben je alvast nieuwsgierig? Hier kun je de workshop kopen, op deze pagina vind je eerst nog extra informatie.)

Artikelen over kerststukken

In mei 2015 ging onze blog online. Voor het zover was, hadden we al meer dan een half jaar gebrainstormd, plannen gemaakt en onze website laten bouwen. Al in het najaar van 2015 publiceerden we onze eerste artikelen over het maken van kerststukken.

Albert Jan maakt namelijk al jaren de mooiste kerststukken (en bloemstukken), en we vonden dit leuke artikelen voor Groene Passies. Jullie, onze lezers, vonden dat duidelijk ook! Elk jaar werden deze artikelen namelijk populairder, ze worden veel gelezen. De meeste van de lezers komen van Google, ze zoeken bijvoorbeeld op ‘kerststukjes maken’ en komen dan zo bij ons terecht.

Weinig tijd om workshops te geven

Al een paar jaar speelden we met het idee om workshops te gaan geven in het najaar. Maar dat bleek best lastig. We werken allebei fulltime, en zijn ook nog heel druk met de ‘dagelijkse’ gang van zaken op Groene Passies. De enige dagen waarop we zo’n workshop kunnen geven, zitten vaak al vol met Groene Passies-werk! Daarom lieten we dit idee een beetje varen.

workshop kerststuk resultaat

Iets leuks voor de corona-kerst

Tot het voorjaar van 2020! Toen de eerste golf van de coronacrisis iedereen opeens liet wennen aan digitaal communiceren en online cursussen, ging er een lampje branden bij Linda. Waarom zouden we dit moment niet aangrijpen om toch eens aan de slag te gaan met die workshops?

En wat we in het voorjaar nog niet konden voorspellen, maar later in het jaar wel duidelijk werd: kerst komt er voor veel mensen anders uit te zien dan anders. Met onze workshop kunnen we iets leuks en positiefs aanbieden, in een jaar waar er maar weinig leuks is geweest.

Als we het doen, doen we het goed

We wisten al snel hoe zo’n online workshop er ongeveer uit zou moeten zien: met veel video’s, die je op pauze kunt zetten en terug kunt spoelen als je dat wil. Maar wie gaat die video’s maken? We hebben een camera die ook door veel vloggers gebruikt wordt, en Linda heeft tijdens haar studie journalistiek (2007) veel gefilmd. Toch wisten we al snel: we willen het laten filmen en monteren door experts. Dan doen we het meteen goed!

Linda kende door haar studie fotograaf en videograaf Chris Dunnink, die meteen enthousiast was. We maakten een script, en samen met zijn collega’s van Bureau Beeldtaal is hij een dag in onze tuin geweest om de workshop op te nemen.

AJ en Linda camera workshop750

Ons testpanel keek mee

Daarna begon voor hen het meeste werk: monteren. Wij waren in deze fase vooral druk met het samenstellen van ons testpanel. Want na de eerste montageronde konden wij feedback geven, en we hebben een groep van ongeveer 15 lezers gevraagd met ons mee te kijken. Hier is heel waardevolle feedback uit gekomen!

Uiteindelijk kregen we de laatste versies, mét ondertiteling, waar we ontzettend blij mee zijn. Het is een gezellige en toegankelijke workshop geworden waarmee, unaniem volgens het testpanel, iedereen een mooi kerststuk kan maken.

Wil jij het eindresultaat van de workshop zien? Hier kun je de workshop kopen.

Heb je vragen over het ontstaan van de online workshop? Stel ze dan hieronder!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*