zelf een bruidsboeket maken

Zo maak je zelf een bruidsboeket in 5 stappen

Een bruidsboeket is natuurlijk niet zomaar een bos bloemen. Je wil dat het boeket de hele dag mooi blijft en het liefst ook nog stevig in elkaar zit. Een goede bloemist heeft hiervoor de expertise en ervaring in huis. Maar ja: daar betaal je ook voor. Wil je graag besparen op je boeket? Dan zou je het zelf kunnen maken. In dit artikel geven we je tips om zelf je bruidsboeket te maken.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke vorm jouw boeket moet krijgen. Afhankelijk daarvan kies je de bloemen uit. Wij maken een los watervalboeket op een bridy. Wij vinden dit een prachtige vorm, lekker losjes. Nog een voordeel: zo’n boeket ziet er van veel kanten mooi uit. Je kunt een watervalboeket prima ‘naar beneden toe’ vasthouden. Dat kan niet bij elk boeket.

Een bridy is een houder voor oase in de vorm van een microfoon. We raden je aan om een bridy te gebruiken als je weinig ervaring hebt met het maken van boeketten. Een gebonden boeket is best moeilijk om te maken, met een bridy is het makkelijker om een mooi boeket te maken.

bruidsboeket

Let op dat langwerpige, lossere boeketten zoals watervalboeketten, druppelboeketten of veldboeketten minder geschikt zijn om mee te gooien. Wil je graag een gooi-momentje op je bruiloft, houd hier dan rekening mee. Dit past beter bij een boeket in biedermeiervorm. Dat is een gebonden en rond boeket waarvan de bloemen en stengels steviger bij elkaar zitten.

Welke bloemen zijn geschikt voor een bruidsboeket?

Kies voor je bruidsboeket stevige bloemen die hun kopje niet zo snel laten hangen. Ook is het verstandig om geen bloemen te gebruiken die slappe, zachte stengels hebben. Te dik is zeker niet handig als je een bridy gebruikt. Dikke stengels zijn vaak van binnen zacht, en dat is ook niet praktisch.

Behalve of je ze mooi vindt, is het ook slim om aan de bloemen te ruiken. Kies bloemen die geen of een prettige geur verspreiden. Ook wil je geen bloemen waarvan de meeldraden vlekken veroorzaken in je mooie trouwkleding.

bruidsboeket linda rug

Deze bloemen hebben wij gebruikt:

bruidsboeket duizendschoon

Deze bloemen kun je ook heel goed gebruiken:

  • Anjers (Grootbloemig)
  • Orchideeën
  • Fresia (mooi, stevig, lekkere geur)
  • Stephanotis (ruikt lekker)
  • Bouvardia
  • Ridderspoor

Deze bloemen kun je beter niet gebruiken in een bruidsboeket:

  • Dahlia: hangt snel slap
  • Sneeuwbal: hangt snel slap
  • Ornitogalum oftewel vogelmelk: kan slappe stengels hebben
  • Lelie: geeft vlekken af (al kun je dat voorkomen door de stampers weg te knippen)

Wat kun je nog meer gebruiken voor een bruidsboeket?

Hoewel bloemen erg belangrijk zijn in een bruidsboeket, moet je het overige niet vergeten. Groen is de basis voor een boeket. Veel groen laat het boeket er natuurlijker uitzien, en de bloemen komen ook beter uit.

  • Eucalyptusblad
  • Bessen van hypericum. Wij gebruikten wit en groen
  • Siergrassen, zoals struisvedergras
  • Asparagus (blad)

Laat je vooral ook adviseren bij de bloemist.

Welke kleuren kun je gebruiken in een bruidsboeket?

Gebruik de kleuren die jij graag wil gebruiken in je boeket! Wij kozen voor zachte, typische bruidskleuren. We kozen als eerste de rozen: wit met iets zalmroze erin. Daarna hebben we de andere bloemen erbij gekozen: wit en crèmekleur.

Qua groen past eucalyptus eigenlijk altijd wel. Het kan een boeket net een wat minder harde kleur geven, omdat eucalyptusblad wat groengrijzig is.

bruidsboeket close jurk

Let er vooral op dat je een balans hebt tussen structuren, vormen en kleuren. Wissel fijne en grove bloemen af. Wissel ook grof en fijn groen af. Met fijn spul kun je straks eventuele gaten wat subtieler opvullen.

Hoe kun je de kwaliteit van bloemen controleren?

Als je zelf bloemen gaat uitkiezen, wees dan extra kritisch op de kwaliteit. Het gaat wel om je bruidsboeket!

De kwaliteit van rozen

Rozen moeten een frisse uitstraling hebben. De bloembladeren mogen geen verkleuringen of gele randjes vertonen. Let ook op de stengel en het blad: het moet gaaf, groen blad zijn. Zie je beschadigingen, kies dan voor een andere bos. De bloemen moeten niet helemaal in de knop zitten, maar ook zeker niet helemaal open zijn. Dit is een teken dat het verse bloemen zijn. Bovendien passen iets samengevouwen rozen beter bij een bruidsboeket.

bruidsboeket rozen

Gipskruid

Gipskruid wil je ook supervers hebben. De bloemetjes moeten heel mooi fris wit zijn. Zie je bruine stukjes? Vraag dan om ander gipskruid.

bruidsboeket gipskruid

Siergras

Gras mag niet slap hangen en niet verdord zijn. Soms is dit lastig te zien, want siergras heeft vaak verschillende kleuren (en ook roodbruin).

Bloemen in het algemeen

Bloemen mogen geen smetplekken hebben, ook geen heel kleine. Let ook goed op de stengels: die moeten frisgroen zijn. Ook onderaan mogen ze niet geel zijn. Ook al snijd je dat eraf, het is een teken dat de bloem niet helemaal goed is. Staan de bloemen in plastic, dan moet je extra goed op de smetplekken letten.

Hoe duur is het om zelf een bruidsboeket te maken?

Wij waren voor onze bloemen en het groen net iets meer dan 35 euro kwijt. We hielden genoeg over om nog een paar mooie boeketten te maken en hebben zelfs sommige bloemen niet gebruikt. We raden je wel aan om ruim in te kopen. Mocht er iets mislukken of bij nader inzien toch niet zo mooi zijn, dan heb je nog iets achter de hand.

Wat heb je nodig om zelf een boeket te maken?

Behalve bloemen, groen en de bridy hebben wij een snoeischaar en een scherp mesje gebruikt. Eventueel kun je ook nog een mooi lint om het handvat wikkelen, bijvoorbeeld in de kleur van jullie trouwkleding.

bruidsboeket benodigdheden

Hoe maak je zelf een bruidsboeket?

Albert Jan heeft veel ervaring in het maken van boeketten en bloemstukken. Sommige dingen doet hij dus op gevoel, terwijl die voor jou misschien niet zo logisch voelen. We proberen elke stap zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Voor de oplettende lezer: er zitten veel overeenkomsten tussen het maken van een boeket op een bridy en het maken van een kerststuk.

Het is handig om al je bloemen en groen netjes op een rij te leggen. Elke soort bloem en elk soort groen bij elkaar, dik bij dik en dun bij dun. Dan kun je straks gemakkelijker pakken wat je nodig hebt.

bruidsboeket bloemen en groen

Stap 1: bridy in het water

Leg de bridy zeker een of twee uur in een bak water. Laat hem rustig voltrekken met water, totdat de oase goed verzadigd is. Door het vocht in de oase blijven de bloemen langer mooi. Houd de bridy even op de kop, zodat het overtollige water eruitloopt.

Stap 2: bepaal de contouren

Bepaal de contouren en de afmeting van je boeket. Hoe breed en hoe hoog mag het worden? Hoe ver mogen de bloemen ‘uitsteken’? Het is handig om de bridy voor je lichaam te houden om te kijken wat de beste afmetingen zijn. Je maakt het snel te groot. Je kunt het beter ietsjes kleiner maken dan je graag zou willen. In ons geval moet het zeker niet tot op de grond reiken, maar ook niet te veel omhoog gaan.

bruidsboeket zelf maken bridy

Begin met één roos en laat die naar voren steken – iets uit het midden van de oase.

Vervolgens bepaal je met grassen het laagste, hoogste en breedste punt. Steek een grasstengel onderin de oase en laat het naar beneden vallen. Doe dat ook naar boven toe. Tip: houd de grasstengel eerst op de juiste formaat langs de bridy, dan weet je precies hoe lang je je gras moet afsnijden.

Vervolgens steek je aan de zijkanten gras in de bridy. Dat is het breedste punt van je boeket.

Snijd de stengels schuin af met het scherpe mesje. Het moet echt een scherpe punt worden, zodat je het makkelijker in de oase kunt steken.

bruidsboeket roos

Stap 3: bouw de basis van je boeket

Een boeket bestaat uit bloemen die ‘ontspruiten’ uit het groen. Dat betekent dat het groen de basis is. Steek je eerst de bloemen in de oase, dan is het straks lastiger om je boeket mooi vol te maken. Bovendien zie je de bloemen niet meer als je eerst de bloemen een plek geeft, en daarna nog groen toevoegt.

Groen dus! Let op de vorm van de takken. Eucalyptus is ideaal bij wat lossere boeketten zoals het type dat wij maken. De takken hebben zelf al een overhellende vorm. Werk daarmee – let erop dat het niet onnatuurlijk de verkeerde kant op valt.

bruidsboeket zelf maken

Steek eucalyptus eerst onderin, maak het een paar centimeter korter dan het gras dat de maximale lengte aangeeft. Zo bouw je de vorm op. Je wil niet te veel groen op dezelfde lengte, maar juist afwisselen tussen lengtes. Het langste deel komt helemaal onderaan, daarboven wordt het steeds korter. Herhaal dit aan de zijkanten.

Stap 4: bloemen en groen afwisselen

Houd het boeket weer even voor je (of voor de bruid). Houd je het voor jezelf, dan is het slim om even in een spiegel te kijken. Is het formaat nog goed? Bekijk het ook even in z’n geheel en blijf dat de hele tijd doen. Is alles nog in balans? Je hoeft niet per se een symmetrisch boeket te maken, maar het voelt rustiger aan als één deel van het boeket niet ‘zwaarder’ oogt dan een ander deel. Soms betekent dit dat je een bloem nèt een klein stukje moet verplaatsen. Pas wel op dat je niet te veel dikke stengels verplaatst, want dan gaat de oase stuk.

Het voelt misschien tegennatuurlijk, maar voor een boeket met watervalvorm of druppelvorm moet je ook bloemen naar beneden laten gaan. Anders krijg je niet die mooie vorm. Tijd dus om enkele rozen op die manier naar beneden te steken.

Let erop dat de bloemen en het groen van boven naar beneden vloeiend verlopen. Plaats niet te veel rozen bij elkaar. Een belangrijk advies is om het stuk in z’n geheel te maken en je niet te concentreren op één deel. Bekijk het boeket ook regelmatig van de bovenkant, vanuit het zichtpunt van de bruid. Ook voor haar moet het er mooi uitzien!

bruidsboeket maken roos

Wees niet bang om een zijtakje van eucalyptus of ander groen te gebruiken. Wissel af met fijnere en wat grovere delen, zodat het boeket niet te grof wordt.

Heb je een mooie basis van groen en bloemen? Dan kun je gipskruid toevoegen. Gipskruid is heel kwetsbaar ,je duwt het makkelijk aan de kant. Maar omdat het zo fijntjes is, kun je het heel gemakkelijk door je boeket verweven. Steek ook een stengel gipskruid naar beneden.

Stap 5: afwerking van je bruidsboeket

Heb je alle materialen door het hele boeket heen gebruikt? Zit er ook gipskruid in de onderkant? Grote kans dat er hier en daar nog oase zichtbaar is. Dat gaan we nu wegwerken met groen en eventueel kleine bloemetjes. Het handigste is om groen te gebruiken met blad, dat camoufleert de oase mooi. Steek her en der kleine stengels met groen in de oase.

bruidsboeket maken

Zo bewaar je je bruidsboeket

Een bruidsboeket maak je zo kort mogelijk van tevoren. Heb je hem eenmaal gemaakt, bewaar hem dan op een donkere en koele plek. Maar niet in de koelkast of een vochtige plek!

Wil je je boeket laten drogen? Dan adviseren we je dat door iemand te doen die daarin gespecialiseerd is. Simpelweg dit boeket laten staan, levert niet het mooiste resultaat op.

bruidsboeket boomstronk

Wij konden het natuurlijk niet laten om een uitgebreide fotoshoot te houden met dit boeket. Wat vind je van ons boeket? Heb je vragen over het maken van het boeket, of over dit artikel? Laat ze achter bij de reacties!

bruidsboeket mos

 

 

8 Comments

  1. Bedankt voor deze heldere uitleg. In het verleden heb ik wel eens een poging gedaan, maar vond het lastig om het boeket mooi vol te krijgen. Met jullie motto: ‘bloemen ontspruiten uit het groen’, begrijp ik wat ik niet goed deed. Nu maar hopen dat ik weer eens gevraagd word om er een te maken (met een big smile).

  2. Het bruidsboeket van Mn dochter was in datzelfde soort Birdy met oase in maar het boeket was net als de oase echt een ronde globe , geen langere stukken of afhanggrassen,… Ik heb elke bloem apart, elk grasje en fijn twijgbloemetje apart gedroogd in een krantenijshoorntjesvorm. Er zaten gelukkig veel rozen in. Nu wil ik graag een Birdy bestellen en dan haar droogboeket maken, ik heb nog gedroogd groen en rozen over want die zaten in het tafelbloemstuk. Uit jullie artikel kan ik al veel halen, alleen niet zo goed hoe ik best tewerk ga zodat het een mooi strak bolletje wordt, met goede verhouding rozen en andere dingen.

    • Hoi Suzanne, wat leuk dat je dit voor je dochter wil doen. We vinden het echter lastig om je vraag te beantwoorden. De birdy bevat oase, dus daar kun je de stengels in steken. Je kunt vooraf in je hand alvast bekijken hoe de verhouding rozen en ander materiaal eruitziet. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*