herfst border blad

15 tuinklussen voor in de herfst

In de herfst gaan veel planten in de pauzestand, maar dat betekent niet dat het rustiger wordt in de tuin. Er zijn juist veel klusjes waarvoor de herfst de beste tijd is.

1. Gazon herstellen van de droogte

Na een droge zomer blijft je gazon waarschijnlijk achter met gele, dode plekken in de herfst. Dit kun je het beste in september herstellen, dan is het weer op tijd groen voor de winter. In dit artikel vind je een stappenplan om je gazon te herstellen.

2. Hagen een laatste keer snoeien

Sommige hagen geef je in september of oktober een laatste snoeibeurt, zodat ze mooi strak de winter in gaan. Het gaat dan om taxus- en beukenhagen. Hagen van coniferen en thuja snoei je bij voorkeur niet zo laat (die kun je beter in augustus snoeien).

beukenheg herfst

3. Pergola inkorten

Zijn de planten aan je pergola uitgebloeid? Dan kun je de langste scheuten, die de meeste wind vangen, wegknippen. De rest snoei je in eht voorjaar korter, om eventueel invriezen te voorkomen. Een pergola vangt veel wind. Als je hem nog ietsjes snoeit voor de eerste herfststormen, heeft de wind iets minder vat op de planten en de constructie.

4. Sproeien

Ook in de herfst (september, oktober) kan het erg droog zijn. Houd dus goed in de gaten of je planten, bomen en gazon extra water nodig hebben. Zo ja: zet de sproeier aan!

5. Blad weghalen

Het is belangrijk om gevallen blad niet op je gazon te laten liggen: het blokkeert het licht naar het gras, waardoor het gras geel wordt en doodgaat. In de border kun je het gras juist wel laten liggen, want het is goed voor de bodem én voor de dieren.

Als je een vijver hebt, kun je het beste een net spannen voordat het blad gaat vallen. Blad hoopt zich op in de bodem, waardoor er slib onststaat en er te veel voedingsstoffen in het water terechtkomen. Als het blad eenmaal in de vijver is gevallen, is het lastig weghalen. Daarom kun je beter voorkomen dat het in de vijver terechtkomt.

herfstboom

6. Planten, heesters en bomen verplanten

Omdat in de herfst planten bovengronds stoppen met groeien, is dit het juiste moment om ze te verplanten. De wortels groeien nog wel een beetje door, waardoor ze nog mooi aanslaan in de herfst. Let er wel op dat je voorzorgsmaatregelen moeten nemen voordat je gaat verplanten. Bomen moet je rondsteken, zodat de kluit compacter gaat wortelen en de boom beter zal aanslaan. In de ideale situatie doe je dit voor sommige bomen zelfs al een jaar van tevoren. Bij heesters is het rondsteken niet nodig, maar je moet ze wel goed snoeien.

7. Vaste planten verjongen

De meeste vaste planten verliezen na zo’n drie tot vijf jaar hun groeikracht. Om de plant te verjongen en de groeikracht weer terug te krijgen, kun je ze verjongen. Dit houdt in dat je ze uit de grond haalt, scheurt, bemest en opnieuw plant. In dit artikel leggen we precies uit hoe je dat doet.

8. Bollen planten

De periode van september tot eind november is geschikt om bollen te planten. Wacht hier niet te lang mee, want het heeft voordelen om dit op tijd te doen. Allereerst is er in september en oktober nog volop keuze. Daarnaast zijn de bollen nog vers. Ze hebben nog niet zo lang in de winkel gelegen en zijn nog niet uitgedroogd. Laatste voordeel: als je dit later doet, wordt het een koud karweitje.

herfst paddenstoel

9. Border vernieuwen

Als je je border wil aanpassen, doe je dat uiteraard ook in de herfst – op het moment dat je planten kunt verplanten. Dit is ook een goed moment om meteen bloembollen in je border te planten. Tip: combineer ze met vaste planten. Tegen de tijd dat de bloembollen afsterven, komen de vaste planten op en kijk je niet de hele tijd tegen het lelijke loof van de bollen aan. Let op: alliumbollen plant je in november – anders beginnen ze te vroeg te groeien en kan er vorstschade ontstaan.

10. Winterrogge zaaien

Vanaf half oktober tot begin november kun je winterrogge zaaien in je moestuin. Dat doe je om kale plekken op te vullen. Het houdt de grond bedekt, waardoor meststoffen en de vruchtbare aarde niet zo makkelijk uitspoelen. De grond blijft daardoor ook van betere kwaliteit. Daarnaast is winterrogge een goede groenbemester, in het voorjaar spit je het groene graangewas onder de grond.

winterrogge moestuin groentetuin

11. Snoeien

In de herfst kun je een hoop bomen en planten snoeien. We zetten er wat op een rij:

  • Een walnotenboom snoei je als de noten eraf zijn gevallen (of begin juni, maar dan krijg je minder noten).
  • Een klimroos kort je gedeeltelijk in aan het begin van de herfst.
  • Camelia’s snoei je vanaf de zomer tot aan de herfst.
  • Een rode hazelaar kun je bijna altijd snoeien (behalve als het vriest), maar wij doen het in de herfst.
  • Een berkenboom snoei je vanaf juni tot november of december, maar voor de sapstroom op na oud en nieuw gang komt.
  • Druivenstruiken snoei je als je de druiven hebt geoogst. Het is dus afhankelijk van je type druif en of je hem in de volle grond of in je kas laat groeien. Houd deze richtlijn aan: snoeien vanaf november, maar niet later dan de kerstdagen.

12. Een (beuken)heg planten

Een heg plant je als het blad eraf is gevallen. Dat is dus ongeveer vanaf november tot begin maart – mits het niet vriest. In dit artikel vind je een stappenplan voor het planten van een beukenheg.

13. Winterviooltjes planten

Als je vaste planten zijn afgestorven, kunnen je tuin en bloembakken op je balkon en terras er kaal en troosteloos uitzien. Tijd om winterviooltjes te planten! Die bloeien de hele winter en het voorjaar door, met name kleinbloemige. Je kunt ze combineren met bloembollen.

achtertuin herfst

14. De grond in je kas vervangen

Na een paar jaar raakt de grond in je kas uitgeput. Daarnaast kunnen er ziektes in de grond ontstaan. Daarom moet je eens in de paar jaar de grond in je kas vervangen.

15. Zaaien en voorzaaien in je kas

In een kas kun je in oktober nog bepaalde bloemen en groenten (voor)zaaien. Dan heb je in de winter en het vroege voorjaar al verse groenten uit eigen tuin.

Is de eerste nachtvorst voorspeld? Daarvoor hebben we ook een handig lijstje: 10 dingen die je moet doen voor de eerste nachtvorst.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*